OECD Türkiye’nin büyüme oranını düşürdü

Türkiye Ekonomisi ve Küresel Büyüme Tahminleri

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), küresel ekonomiye yönelik belirsizlikler nedeniyle büyüme tahminlerini revize ederek, bu yıl ve 2026 için yüzde 2,9’a düşürdü. Türkiye ekonomisinin de bu yıl yüzde 2,9 büyüyeceğini öngören OECD, Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı.

Rapora göre, ekonomi ve ticaret politikalarındaki belirsizlikler son birkaç ay içinde önemli ölçüde arttı. Bu belirsizlikler, iş dünyası ve tüketici güvenini olumsuz etkilerken, ticaret ve yatırımları baskılamaya başladı. Küresel ekonomiye yönelik büyüme tahmini aşağı yönlü revize edilerek, bu yıl ve 2026 için yüzde 2,9 olarak güncellendi. Geçen yılki yüzde 3,3’lük büyümenin ardından bu düşüş dikkat çekici.

ABD, Kanada ve Meksika gibi ülkelerde ekonomide yavaşlama öngörülürken, Çin ve diğer bazı ülkelerde daha sınırlı bir zayıflama bekleniyor. Özellikle ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,6 ve 2026’da yüzde 1,5 büyüyeceği tahmin ediliyor. Avro Bölgesi’nde ise büyümenin artarak devam edeceği belirtiliyor.

Türkiye ekonomisi ise 2023’teki yüzde 5,1’lik büyümeden sonra 2024’te yüzde 3,2 büyüdü. Bu durum, ekonominin iç tüketim yerine net ihracata dayalı bir yapıya doğru evrildiğini gösteriyor. Türkiye’de enflasyonun gerilemesi ve Türk lirasındaki değer kazancı olumlu bir etki yaratırken, OECD Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,9 ve gelecek yıl yüzde 3,3 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Özellikle sıkı para politikasının enflasyonu düşürmede etkili olduğu vurgulanırken, politika faizindeki kademeli düşüş ve dezenflasyon süreciyle birlikte tüketim ve yatırımların destekleneceği öngörülüyor. Türkiye’nin istikrar odaklı politika çerçevesini sürdürerek, yapısal reformlarla büyüme potansiyelini artırması gerektiği belirtiliyor.

Bu doğrultuda, mali konsolidasyonun devam ederek bütçe açığının azaltılması ve öngörülebilir politika ortamının yatırımcı güvenini artırması bekleniyor. Sermaye ve transfer harcamalarının azaltılmasıyla mali konsolidasyonun sağlanması, Türkiye’nin ekonomik büyümesine olumlu şekilde katkı sağlayabilir.

Related Posts

Para yatırıma değil işletme sermayesine gidiyor: 26 yıldır böyle daralma görmedik

Yüksek üretim maliyetleri ve daralan ihracat pazarları sanayiciyi zorluyor. Gürok Grup Başkan Vekili Esin Güral Argat, Avrupa’daki durgunluk ve kur baskısıyla yatırım yerine işletme sermayesine yöneldiğini söyledi. Türkiye’nin ilk kadın TSO başkanı olan Argat, Kütahya’nın kalkınma planını hazırladıklarını da duyurdu.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Düzenleme için harekete geçildi, masadaki rakam ortaya çıktı

AK Parti, 14 bin 469 TL olan en düşük emekli maaşı için yasal düzenleme hazırlığına başladı. Temmuz ayında açıklanacak 6 aylık enflasyon farkı sonrasında maaşların 16 bin 850-17 bin 100 TL aralığına çıkması bekleniyor. 4 milyon emekliyi ilgilendiren artışın maliyeti 60 milyar TL’yi bulacak.

Tesla’nın sürücüsüz taksi hizmeti başladı

Elon Musk’ın sahibi olduğu dört gözle beklenen sürücüsüz taksi (robotaksi) uygulaması ABD’nin Teksas eyaletinin Austin kentinde başladı.

İsa Karakaş uyardı: Eşiniz sizden yaşlı ise vefat ettiğinde düşük maaş bağlanabilir!

İsa Karakaş uyardı: Eşiniz sizden yaşlı ise vefat ettiğinde düşük maaş bağlanabilir!

Hasat için bekleyen çiftçiler yıkıldı: Sabahın erken saatinde tarlalarına koştular

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta çiftçi, doğal afetler karşısında çaresiz kaldı. Yozgat çiftçisi, bu sezon ikinci kez dolu felaketi ile karşılaştı. Hasat için tarlasını hazır hale getirip, biçerdöver bekleyen çiftçi, dün akşam saatlerinde yağan dolu ile yıkıldı. İl genelinde yaklaşık 50 civarındaki köyde ekili alanlar ciddi zarar gördü.

Dev market zincirinin çok satan ürünü toplatılıyor! Bakanlık harekete geçti

GÜVENSİZ ÜRÜN SİSTEMİ UYARDI Ticaret Bakanlığı, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde satışta bulunan bazı ürünlerle ilgili toplatma kararı aldığını duyurdu. Bu kapsamda, Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi …