Dilan-Engin Polat çiftinin kara para aklama davasından sonra MASAK’ın internet fenomenlerinin mali hesaplarını incelemeye aldığı belirtiliyor. Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, enflasyonun toplumda bir ahlaki erozyona neden olduğunu belirtti, kayıtdışı girişimlerin son yıllarda ekonominin yarısına yaklaştığını ileri sürdü. Oğuz Bu trafiğin önemli bir bölümünün de internet fenomenleri aracılığıyla yürütüldüğünü yazdı.
Şeref Oğuz’un “Fenomen pandemisi” başlıklı yazısının bir bölümü şöyle:
“Şimdi kayıtdışı derdiyle boğuşuyoruz. Ekonominin zaten üçte biri kayıtdışı idi. Yüksek enflasyon sebebiyle üçte ikisi olmasa da yarısının kayıtdışına kaydığı konusunda tahminler yapılıyor. Tam da bu ortamda, sistemin farklı bir baş ağrısı geldi, gündeme oturdu; kara para aklayan fenomenler…
(…)
Kara para aklama konusunda internet fonemenleri gündemi kaplayıverdi. Masak araştırıyor, soruşturmalar sürüyor, tutuklamalar ve sosyal medya üzerinden sergilenen lüks hayatların vergi boyutu mercek altına alınıyor. Bu noktada olan, Türkiye algısına oluyor, itibarımız zedeleniyor.
FENOMENLER KARA PARANIN NERESİNDE?
Gündemi izleyenler zaten bunun cevabını biliyor. Yüksek harcamalar, sözde kozmetik satışları, ev, kat, yat ticareti ve akabinde sisteme sokulan yüz milyonlarca lira ya da dövizler… Aslında öteden beri Türkiye, özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde kara paranın aklandığı ortamlar ürete gelmiştir. Şimdi de benzer bir durum söz konusudur ve kim bilir daha kaç sosyal medya fenomeni, vergi denetiminden dolayı sisteme yakalanacaktır. Bu süreçte vergi denetim ağımızın gayretini takdir etmek gerekiyor. Dikkat ve gayretleriyle kara para aklayan ülke yaftasından kurtulabileceğiz.”
(ALINTI)