Covid-19 ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarında korkutan artış!

İklim Değişikliği Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Artırıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, iklim değişikliğinin mevsimsel döngüleri bozduğunu ve özellikle Covid-19 gibi solunum yolu enfeksiyonlarında küresel bir artışa neden olduğunu belirtti.

Özlü, solunum sistemi hastalıklarının iklim koşullarıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayarak, mevsimsel değişimlerin bu tür hastalıkların sıklığında artışa sebep olduğunu söyledi. Özlü, “Solunum sistemi hastalıkları, iklim koşullarıyla doğrudan ilişkilidir. İklim değişiklikleri, bu hastalıkların sıklığında artışa neden olabilir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Özlü, yaz ve bahar aylarında alerjik hastalıkların daha sık görüldüğünü ifade ederek, kış aylarında ise solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını belirtti. Ancak, bu denge küresel ısınma ile bozulmaya başladı. Özellikle geçen yıl Covid-19 ve diğer viral enfeksiyonların arttığını gözlemlediklerini belirtti.

Semptomlar Örtüşebilir

Bahar aylarıyla birlikte alerjik hastalıklara bağlı semptomların arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, enfeksiyon ve alerjiyi ayırt etmenin zor olabileceğine işaret etti. Semptomlar arasında öksürük, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi belirtilerin benzer olabileceğini kaydetti. Özlü, hastaların bu dönemde dikkatli olmaları gerektiğini ve mevcut tedavilerini optimize etmelerinin önemli olduğunu ifade etti.

Mevsimsel Döngüler Değişti

Viral enfeksiyon geçirenlerde başka bir virüse yakalanma riskine de dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, bu durumun son zamanlarda sıkça görüldüğünü belirtti. Hastalıklara karşı bağışıklık gelişse de, farklı virüslere karşı tekrar enfeksiyon geçirme olasılığının bulunduğunu söyledi.

Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutun

Özlü, viral solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanın yolları hakkında da bilgi verdi. Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemine değinen Özlü, hijyen, sağlıklı beslenme, yeterli uyku ve grip aşısı gibi önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Cildinizi beş adımda yaza hazırlayın

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Müge Acar, yaz aylarında artan güneş maruziyetinin cilt üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için uygulanması gereken beş temel adımı anlattı. Cildin ihtiyaçlarının mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Acar, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle kuruluk, hassasiyet, leke oluşumu ve erken yaşlanma gibi sorunların daha sık görüldüğünü belirtti.

Kan Bağışı Yaparken Dikkat!

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar, düzenli kan verilmesinin kalıcı kansızlığa sebep olmayacağını bildirdi. 

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

Ereksiyon Problemi Nedir?

Ereksiyon Problemi Neden Olur, Ereksiyon Sorunu Erkeklerde Ne Gibi Psikolojik Sorunlara Yol Açar?

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Diş ipi kullanmamak ömrü eksiltiyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?