HIP 67522 b yıldızına olan yakınlığı nedeniyle sürekli yüksek enerjili parlamalar üreten yıldız, Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü’nden (ASTRON) araştırmacı Ekaterina Ilin ve ekibinin Nature dergisinde yayımladığı bir çalışmaya göre keşfedildi.
HIP 67522 yıldızı, sadece 17 milyon yaşında olmasına rağmen Güneş’ten biraz daha büyük ve oldukça aktif. Yapılan gözlemler, gezegenin yıldızla beklenmedik bir şekilde etkileşim içinde olduğunu gösteriyor. NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu, TESS ve Avrupa Uzay Ajansı’nın CHEOPS teleskobu tarafından yapılan gözlemler sırasında 15’e yakın güçlü yıldız parlaması tespit edildi.
Ekibin yaptığı analize göre, HIP 67522 b gezegeni yıldızın manyetik alanlarında bir “kırbaç etkisi” yaratıyor. Bu durum, yıldızın manyetik alan çizgileri boyunca ilerleyen dalgaların büyük bir enerji patlamasına yol açmasına neden oluyor. Ancak patlamaların bir kısmı yeniden gezegene dönüyor.
Gezegenin atmosferini aşındıran güçlü radyasyon nedeniyle, HIP 67522 b’nin 100 milyon yıl içinde kütlesinin büyük bir kısmını kaybederek Neptün büyüklüğüne küçüleceği öngörülüyor. Bilim insanları, benzer “ölümüne yakın” gezegen sistemlerini tespit etmek için çalışmalarına devam ediyor.