Bakan açıkladı: Nadir hastalıklar için 54,4 milyar TL harcandı

Bakan Işıkhan: 54,4 Milyar TL Nadir Hastalık İlaçlarına Harcandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, nadir hastalıklarda tedavi süreçlerine destek olmak amacıyla 2024 yılında 313 ilaç için 54,4 milyar TL ödeme ve harcama yapıldığını bildirdi. Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, nadir hastalıkları olan yurttaşların tedavi süreçlerine destek olmak amacıyla 2024 yılında yapılan ödeme ve harcama tutarının toplam 313 ilaç için yaklaşık 54,4 milyar TL olduğunu açıkladı.

Toplam 54,4 Milyar TL Harcama Yapılan Yetim İlaçlar

2024 yılında Türkiye’de ruhsatlı olarak kullanılan 313 farklı yetim ilaca toplam 54,4 milyar TL harcama yapıldı. Devlet destekli tedaviler arasında özellikle Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastalığı ön plana çıkıyor. SMA tedavisinde 2017’den beri geri ödemesi yapılan ilacın sözleşmesi geçen yıl yenilendi, böylece hastaların tedaviye kesintisiz erişimi sağlandı. Ayrıca, kullanım kolaylığı ile öne çıkan yeni bir oral formdaki ilaç da geri ödeme listesine dahil edildi. Bu yenilik, küçük çocuk hastalar ve aileleri için önemli bir alternatif tedavi imkanı sunuyor.

Evde Tedavi İmkanı Sağlayan Yöntemler

Öne çıkan bir diğer yenilik ise Hemofili A hastaları için geliştirilen tedavi yöntemi oldu. Geleneksel tedavide hastaların damar yolu açtırmak üzere hastaneye gitmesi gerekirken, geri ödeme kapsamına yeni alınan Hemlibra isimli ilaç, deri altından uygulanabilmesi sayesinde evde tedavi imkânı sağlıyor.

Türkiye’de Nadir Hastalıklı Hasta Sayısı

Türkiye’de yaklaşık 8 milyon kişi nadir hastalıklara sahiptir. Akraba evlilikleri, nadir genetik hastalıkların görülme sıklığını artıran en önemli etkenlerden biridir. Türkiye’de her 5 evlilikten biri akraba evliliği olduğundan, genetik hastalıkların oranı Avrupa ve ABD’ye kıyasla daha yüksektir.

Related Posts

Ömer Koç verdiği sözü tuttu, istifasını açıkladı

TOFAŞ, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklama ile Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunan Ömer Koç’un istifa ettiğini duyurdu. Şirket, nisan ayında yapılan Stellantis-TOFAŞ birleşmesi kapsamında Rekabet Kurumu’na verdiği taahhütte Ford Otosan ve TOFAŞ şirketlerinin yönetim kurulunda aynı anda Koç Ailesi mensuplarından bir üye bulunmayacağının sözünü vermişti.

Türkiye’de posta sektörünün gelirleri 126 milyar lirayı aştı

Türkiye’de e-ticaretteki artış posta sektörünün büyümesine katkı sağlarken, sektörün gelirleri 2024’te bir önceki yıla kıyasla yüzde 88,96 artarak 126,04 milyar lirayı buldu.

30 yıllık Türk sanayi devi iflasın eşiğinde: ABD’den Japonya’ya ihracat ağı var

Yüksek basınçlı döküm sektörünün köklü firmalarından Güven Pres Döküm Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile kardeş şirketi GPD Pres Döküm Dış Ticaret A.Ş., konkordato talebinde bulundu. Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan her iki şirket, İstanbul …

Dünya Bankası’ndan kötü haber: Büyüme beklentileri dibe çekildi

Uluslararası finans kuruluşları, Tayland ekonomisinin geleceğine dair endişe verici sinyaller vermeye devam ediyor. Dünya Bankası, 2025 yılına ilişkin büyüme beklentilerini sert bir şekilde aşağı çekti. TAYLAND EKONOMİSİNDE BÜYÜK REVİZYON Dünya …

ABD petrol fiyatı tahminini revize etti

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), bu yıla ilişkin Brent türü ham petrolün varil fiyatı tahminini önceki rapora kıyasla 0,12 dolar artırarak 65,97 dolara çıkardı.​​​​​​​

Kendi işini kurmak isteyenlere hibe desteği! Son başvuru tarihi belli oldu

Engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasına yönelik projelere hibe destek sağlanıyor. Engellilerden kendi işini kurmak isteyenlerin hazırlayacakları projeler ile engellinin bir işyerinde iş bulmasını, işe uyumunu, etkin ve güvenli bir …