Uzmanı uyardı: Hijyen kurallarına uyulmadan tüketilen karpuz zehirleyebilir

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral’dan Karpuz Tüketimi Uyarısı

Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, yaz aylarında sıkça tüketilen karpuzun hijyen kurallarına dikkat edilmeden tüketilmesi durumunda gıda zehirlenmelerine neden olabileceğini belirtti. Göral, Medipol Sağlık Grubu’ndan yaptığı açıklamada, karpuzun toprağa temas eden bir meyve olduğunu vurgulayarak, dış kabuğunda bakteri bulunabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle karpuzun kesilmeden önce sabunlu ve sıcak suyla yıkanması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Ayrıca Göral, karpuzun taşıma, satış ve ev ortamında birçok yüzeye temas ettiğini, dolayısıyla kabuğunda yüksek miktarda bakteri bulunabileceğini söyledi. Karpuzun kesilmeden önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Göral, aksi halde kabuktaki bakterilerin kesim sırasında iç kısma bulaşarak gıda zehirlenmelerine sebep olabileceğini bildirdi.

Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla iki saat içinde tüketilmesini önerirken, açık havada bu sürenin bir saate kadar indiğini belirtti. Ayrıca bakterilerin sıcak ortamlarda hızla çoğaldığını ve piknik gibi açık hava etkinliklerinde dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

Ayrıca Göral, karpuz kaynaklı zehirlenmelerde genellikle bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerin birkaç saat içinde ortaya çıktığını belirterek, özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Karpuz kesimi öncesi hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Göral, kabuğunun yıkanması, ellerin yıkanması, bıçak ve kesme tahtasının temiz olması gerektiğini aktardı.

Karpuzun su, şeker ve vitamin içeriğiyle yaz mevsiminde sağlıklı bir meyve alternatifi olduğunu belirten Göral, ancak hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde zehirlenmelere neden olabileceğini söyledi. Karpuz tüketirken kurallara uyulması gerektiğinin altını çizen Göral, “Karpuzdan korkmayın, sadece kurallara uyun” uyarısında bulundu.

Related Posts

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Doç. Dr. Münevveroğlu: Diş sıkma fiziksel gelişimi ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor”

Seramik kupaki çatlaktan sızıyor! Kahve keyfi zehir olmasın, en iyi çözüm kalemlik

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Cildinizi beş adımda yaza hazırlayın

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Müge Acar, yaz aylarında artan güneş maruziyetinin cilt üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için uygulanması gereken beş temel adımı anlattı. Cildin ihtiyaçlarının mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Acar, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle kuruluk, hassasiyet, leke oluşumu ve erken yaşlanma gibi sorunların daha sık görüldüğünü belirtti.

Kan Bağışı Yaparken Dikkat!

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar, düzenli kan verilmesinin kalıcı kansızlığa sebep olmayacağını bildirdi. 

Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerdeki içecekler, plastik şişelere kıyasla 5 ila 50 kat daha fazla mikroplastik içeriyor. Araştırma, bu mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, metal kapaklardaki boyalar olduğuna dikkat çekiyor.

Ereksiyon Problemi Nedir?

Ereksiyon Problemi Neden Olur, Ereksiyon Sorunu Erkeklerde Ne Gibi Psikolojik Sorunlara Yol Açar?