Cam şişelerdeki tehlike açığa çıktı: İşte yıllardır bilmediğimiz gizli gerçek

Fransız Araştırmasına Göre Cam Şişelerdeki Mikroplastik Kaynağı Şaşırttı: Boyalı Kapaklar!

Son yıllarda mikroplastiklerin çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkilerine dair endişeler artarken, Fransa’dan çarpıcı bir araştırma gerçekleri gün yüzüne çıkardı.

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı (ANSES), cam şişelerde satılan içeceklerin plastik şişelere göre çok daha fazla mikroplastik içerdiğini açıkladı. Bu bulgu, cam şişelerin çevre dostu olduğu algısını sorgulatırken, mikroplastiklerin kaynağının beklenmedik bir şekilde metal kapaklardaki boyalar olduğu ortaya çıktı.

Fransa’nın gıda güvenliği kuruluşu ANSES tarafından yapılan bu araştırma, cam şişelerdeki içeceklerdeki mikroplastik yoğunluğunun plastik şişelere oranla oldukça fazla olduğunu gösteriyor.

Araştırma, su, gazoz, limonata, bira ve şarap gibi içecekleri kapsıyor. Cam şişelerde litre başına ortalama 100 mikroplastik parçacığı bulunurken, bu miktar plastik şişelerde ve metal kutularda 5 ila 50 kat daha az.

Mikroplastiklerin Kaynağı Cam Şişe Değil Kapaklar!

En dikkat çekici bulgu ise, mikroplastiklerin kaynağının cam şişe değil, genellikle metal kapakların üzerindeki boya olduğu. Boyanın içeriğindeki plastik parçacıklarının, şişelerin depolama sırasında sürtünme etkisiyle yüzeye salınarak içeceklere karıştığı belirtildi. Yapılan analizlerde, mikroplastiklerin şekli ve kimyasal yapısı, kapaklardaki boyaya tamamen uyum sağlıyor.

Araştırmayı yürüten doktora öğrencisi Iseline Chaib, “Bu sonucu beklemiyorduk. Camın daha güvenli olduğunu varsaymıştık, ancak boyalı kapaklar bu sorunun beklenmedik kaynağı oldu,” dedi. Özellikle gazlı içeceklerde mikroplastik yoğunluğu dikkat çekici bir şekilde yüksek.

Gazozda litre başına 30, limonatada 40, birada ise 60 mikroplastik parçacığı tespit edildi. Diğer yandan düz sularda ve şarapta mikroplastik oranı oldukça düşük. Cam şişedeki sularda sadece 4.5 parçacık/litre, plastik şişelerde ise 1.6 parçacık/litre bulundu. Şarapta ise neredeyse hiç mikroplastik bulunmadığı belirtildi.

Related Posts

Seramik kupaki çatlaktan sızıyor! Kahve keyfi zehir olmasın, en iyi çözüm kalemlik

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Cildinizi beş adımda yaza hazırlayın

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Müge Acar, yaz aylarında artan güneş maruziyetinin cilt üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için uygulanması gereken beş temel adımı anlattı. Cildin ihtiyaçlarının mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Acar, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle kuruluk, hassasiyet, leke oluşumu ve erken yaşlanma gibi sorunların daha sık görüldüğünü belirtti.

Kan Bağışı Yaparken Dikkat!

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar, düzenli kan verilmesinin kalıcı kansızlığa sebep olmayacağını bildirdi. 

Ereksiyon Problemi Nedir?

Ereksiyon Problemi Neden Olur, Ereksiyon Sorunu Erkeklerde Ne Gibi Psikolojik Sorunlara Yol Açar?

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Diş ipi kullanmamak ömrü eksiltiyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?